Seuran toimintasuunnitelma vuodelle 2019

Seuran toimintasuunnitelma vuodelle 2019

1. YLEISTÄ
Vuosi 2019 alkaa Voimisteluviikolla 7.1.2019, jolloin aikuisten tunneille voi osallistua ilmaiseksi. Tarkoituksena on helpottaa seuran tunteihin ja toimintaan tutustumista ja kannustaa liittymään seuran jäseneksi.
Tavoitteena on tänäkin vuonna tarjota laadukasta ohjausta seuramme tunneilla. Ohjaajia ja valmentajia kannustetaan osallistumaan mm. Suomen Voimisteluliiton järjestämille kursseille. Heille lähetetään tietoa kursseista eri kanavien kautta, jotta tieto varmasti menee perille. Ohjaajien ja valmentajien koulutuksiin ilmoittautumiset ovatkin lähteneet mukavasti käyntiin, mikä kertoo kiinnostuksesta oman osaamisensa kehittämistä kohtaan.
Vuoden 2019 perustuntien lisäksi seura tarjoaa lapsille ja nuorille Akro-kursseja cheer-hallilla sekä aikuisille kuukausittaisia workshoppeja.

Tavoitteena on saada nuorten ääni enemmän mukaan seuran toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Kevätnäytöksen suunnitteluun on perustettu “Kevätnäytöksen taiteellinen johtoryhmä” tuomaan uutta näkemystä ja kulmaa näytöksen toteuttamiseen.
Nuvo-tiimi on tärkeässä roolissa seuran kehittämisessä, sillä se tuo toimintaan nuorten mielipiteitä ja ideoita. Cheerleadingin harrastus- ja kilpailutoiminnan uudelleen rakentamisessa nuoret valmentajat ovat vahvasti mukana. He aloittavat uuden aikakauden seuran cheerleadingissä ja saavat toimintaansa kaiken mahdollisen tuen.
Kaiken kaikkiaan nuoria tuetaan eri tavoin ja ohjaajille annetaan mahdollisuuksia uusien ryhmien tai tuntien perustamiseen.

Kilpajoukkueen osallistuvat totuttuun tapaan oman lajinsa kilpailuihin eri puolilla Suomea. Myös aikuisten tanssillinen voimistelu -ryhmä osallistuu ensimmäisiin kilpailuihin. Porissa järjestetään Liikuntaseura Porin historian ensimmäiset cheerleadingin aluekilpailut 3. marraskuuta.

Seuran hallinnossa otetaan käyttöön vuosikalenteri, johon tiimit täydentävät omat tapahtumansa. Kalenteri on johtokunnan Google Drivessä. Kalenterin pohjalta tehdään toimintakertomus vuoden lopussa.

OPETUS-JA KULTTUURIMINISTERIÖN SEURATUKIHANKE Laser

Vuonna 2019 jatketaan ohjaaja- ja valmentajapolkujen luomista. Eri tiimien polut valmistuvat kevään ja kesän aikana. Tiimien kanssa tehdään suunnitelma polkujen käytännön toteutuksesta. Miten seura esimerkiksi informoi lasten harrastajia, miten seurassa voi aloittaa lapsen liikuntaharrastuksen ja miten polkua voi iän myötä edetä.

Nuvo-toiminnan kehittämistä jatketaan ja laaditaan vuotta 2018 tarkemmat suunnitelmat siitä, miten tiimi haluaa olla seuran toimintaa kehittämässä. Tiimiin haetaan myös uusia nuoria. Seuran nuorisokoordinaattorin tehtäviin kuuluu nuorten ohjaajien tutorointi ja henkilökohtainen tapaaminen. Hän järjestää kuluvana vuonna 1-2 erilaista sisäistä koulutusta nuorille ja etenkin seuramme uusille ohjaajille. Alkuvuodeksi suunniteltu tuntisuunnitelmakoulutus pidetään ennen uuden kauden alkua syksyllä 2019.

Hankkeen tavoitteiden mukaisesti pyritään tekemään yhteistyötä Porin uusien alueiden kuten Lavian kanssa lasten ja nuorten saamiseksi uusien harrastusten pariin Liikuntaseura Porin kautta.

Seuran ohjaajien kouluttamisen ja oppimisen tueksi seura haki mukaan Voimisteluliiton maksuttomaan tutor-koulutukseen, joka käynnistyy alkuvuoden aikana. Tämäkin lisäkoulutus palvelee mainiosti Laser-hanketta ja edistää ennen kaikkea nuorten valmentajapolkujen suunnittelua.

 

2. AIKUISTEN LIIKUNTA
Vuosi 2019 aloitetaan keskiviikkona 2.1. Retrobic-tunnilla ja torstaina 3.1. Bodybalancella, joka on edelleen ainoa lisämaksullinen tunti. Paikkana on Nuorisotalo. Varsinainen kevätkausi starttaa maanantaina 7.1. syyslukukauden 2018 lukujärjestyksen mukaisesti. Ensimmäisellä viikolla vietetään Voimisteluviikkoa, jolloin seuran aikuisten tunnit ovat ilmaisia kaikille.
Hannan ideoimat tutustumiset alkavat kevään aikana. Teemoina ovat mm. roller-tunti, tanssi ja Live-Lavis. Uutuutena alkaa Urheilutalolla keskiviikkoaamuisin 45 minuutin Venyttelytunti.
Koulujen lomaviikoilla järjestetään perinteisesti supistettua toimintaa.
Salikaverit toimivat edelleen saleissa ohjaajan apuna eri tilanteissa ja hoitavat jäsenkorttien tarkastuksen, kymppikorttien myynnin ja kertamaksun rahastuksen. Salikaverien yhteiset tapaamiset järjestetään kaksi kertaa kaudessa, elokuussa aloituspalaverin ja joulukuussa vuoden päätöspalaverin muodossa.
Ohjaajia kannustetaan osallistumaan koulutuksiin mahdollisuuksiensa mukaan. AiLi-tiimi kokoontuu aina tarpeen vaatiessa ja ohjaajat kutsutaan koolle keväällä, syksyllä ja joulukuussa pikkujoulun merkeissä.
Kesäjumpat jatkuvat koulun salissa kesäkuun loppuun. Tämän jälkeen ohjaajat viettävät ansaittua lomaa ja aloittavat kesäjumpat taas elokuussa. Kesäjumppiin on tavoitteena saada taas jotain uutta, esim. BudoFunc ja PartyFunc, joista toinen voisi jopa jäädä lukujärjestykseen.
Syyskausi alkaa viikolla 36. Tavoitteenamme on jälleen järjestää tutustumisviikko, jolloin syksyn tuntitarjontaan voi tutustua ilmaiseksi.
Pyrimme pitämään hyvät ohjaajamme ja monipuolisen lukujärjestyksen myös ensi syksynä!

 

3. LASTEN JA NUORTEN LIIKUNNAN TOIMIALA
Lasten ja nuorten harrasteliikunnan tavoitteena on tarjota eri ikäisille lapsille vauvoista aina teini-ikäisiin asti monipuolisia sisäliikuntatunteja eri puolilla kaupunkia. Tuntien ohjaajat on koulutettu oman lajinsa osaajiksi ja seura kannustaa heitä hankkimaan vuosittain lisäkoulutusta muun muassa Suomen Voimisteluliiton järjestämillä kursseilla.

Harrasteliikunnan laadun takaamiseksi on lasten ja nuorten tunneille laadittu yhteiset tavoitteet, joita päivitetään tarvittaessa tuntivalikoiman muutosten mukaan. Lasten tuntien lisääntyneeseen kysyntään pyritään vastaamaan perustamalla mahdollisuuksien mukaan uusia rinnakkaisryhmiä. Rinnakkaisryhmiä kannustetaan yhteistyöhön eli tuntisuunnitelmien tekemiseen ja yhteisiin näytösesityksiin. Kevätnäytös 4. toukokuuta on monen harrasteliikuntaryhmän kauden huipennus. Tänä vuonna näytöksiä on yksi ja sen nimi on Kasvutarinoita.

Ohjaajasopimusten laadinnasta on tullut vakiintunut käytäntö ja sitä jatketaan tälläkin kaudella. Kaikille uusien ja alaikäisten valmentajien vanhemmille lähetetään jatkossa tiedote lapsen valmentajan roolista seurassa. Tutor-ohjaajia pyritään hyödyntämään aikaisempaa enemmän etenkin sijaisjärjestelyissä.

Ohjaajia kannustetaan osallistumaan Voimisteluliiton koulutuksiin ja ohjaajien välistä yhteistyötä pyritään pitämään yllä tarvittaessa kokoon kutsuttavissa lajiryhmäkohtaisissa palavereissa. Kaikki lasten ja nuorten toimialan ohjaajat kokoontuvat yhteen sekä ennen syyskauden alkua että joulu- ja kevättapaamisissa.

Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen kulkee vuonna 2019 pitkälti käsi kädessä Laser-hankkeen kanssa.

 

Kevään 2019 lasten ja nuorten harrasteliikunnan tunnit ohjaajineen:

Vauvat alle 1 v. + aikuiset Saara Kotiranta ja Sade-Maria Jokela
Taaperot 1-2 v. Saara Kotiranta ja Sade-Maria Jokela
Taaperot 2-3 v. Saara Kotiranta ja Sade-Maria Jokela
Pirpanat alle 6v. perheille Reija Halmela ja Heidi Tilenius
Nuppuvoimistelu 4-5 v. Marja Koskinen, Jenny Helenius
Nuppuvoimistelu 6-7 v. Breksia Jenny Helenius, Marja Koskinen
Joukkuevoimistelun harrasteryhmä Opaali 8-10 v. Kati Taipale ja Eeva Sadova
Joukkuevoimistelun harrasteryhmä Jade 11-14 v. Kati Taipale ja Eeva Sadova
Vekarat 4-6 v. Toejoella Emmi Sundvall ja Emma Kukkula Vekarat 4-6 v. Herttuan koululla Katri Lähteenmäki, Amanda Nenonen ja Oona
Hohkala
Vekarat 4-6 v. Ruosniemessä Anniina Kaapeli, Ira Elomaa,
Susan Villemson ja Emmi Tervaselkä
Tarzan pojat 4-6 v. Reija Halmela ja Heidi Tilenius
Pelit ja leikit tytöille ja pojille 7-10 v. Anniina Kaapeli, Ira Elomaa, Susan Villemson ja Emmi Tervaselkä
Little Dance 9-12 v. Riikka Raitaniemi ja Petra Raitaniemi
MixTreeni 7-10 v. Emma Kukkula ja Emmi Sundvall
Parkour 7-9 v. Toni Hokkanen ja Sebastian Heilä
Parkour 10-14 v. Toni Hokkanen ja Sebastian Heilä

Syyskaudella 2019 lanu-tiimiin pyritään rekrytoimaan hiphopin, street-/showdancen ohjaajia seuran tanssillisen tarjonnan monipuolistamiseksi


4. TELINEVOIMISTELU
Telinekoulu haluaa tarjota edelleen harrastusmahdollisuuden mahdollisimman monelle eri-ikäiselle ja -tasoiselle voimistelijalle. Tällä toimintakaudella jatketaan edelleen telinevoimistelun tuntipohjien kehittämistä sekä aikataulun tarkentamista koko telinevoimistelun osalta. Tällä pyritään maksimoimaan telinevoimistelutilan käyttöä. Kevätkaudella pidetään yleinen merkkisuorituspäivä, jolloin myös harrasteryhmistä halukkaat voimistelijat voivat suorittaa merkkejä.

Heti kauden alussa pyritään pitämään koulutus omille ohjaajillemme. Koulutuksessa perehdytään liikkeiden neuvomiseen ja tukiotteisiin sekä asioihin, joihin ohjaajat kaipaavat neuvoja. Koulutus toimii myös ideapajana ja suunnittelupäivänä tulevalle kaudelle. Ohjaajia kannustetaan kouluttautumaan myös Voimisteluliiton tarjoamissa koulutuksissa.

Telinevoimistelun ryhmät pysyvät melko samoina, mutta teamgym-ryhmiin pyrimme saamaan kaksi kilpailevaa joukkuetta lisää.

Sekä telinevoimistelun että teamgymin haasteena on edelleen uusien ohjaajien hankkiminen. Erityisen haasteellista on löytää sopivia valmentajia kilpaileville voimistelijoille sekä lajiin sopivia harjoitustiloja.

Helmet ja tähdet
Helmet ja Tähdet harjoittelevat yhdessä kaksi kertaa viikossa, ti klo 18.00-20.00 ja to klo 15.30-17.30. Ryhmään kuuluu yhteensä 17 6-11 -vuotiasta voimistelijaa. Ryhmää valmentaa Kristiina Pirttimäki. Keväällä Helmet ja Tähdet starailevat vielä muutamaan otteeseen. Starakisojen paikka ja aika selviävät lähempänä kisoja. Helmet ja Starat jaetaan nyt keväällä kahtia sen mukaan suorittaako hopea - vai pronssimerkkiä. Hopeamerkkiä suorittavan ryhmän kilpailullisena tavoitteena on suorittaa hopeamerkit valmiiksi kevään aikana, jotta syksyllä ollaan valmiita kisaamaan B-luokan kisoissa. Pronssimerkkiä suorittava ryhmä jatkaa starailua vielä ainakin jouluun asti ja siirtyvät pronssimerkin valmistuttua suorittamaan hopeamerkkiä. Hopeamerkkiä tavoitteleva ryhmä kisailee syksyllä kaksissa kisoissa lähiseudulla. Valmennuksessa sekä Helmet että tähdet keskittyvät edelleen perusvoimistelun hiomiseen ja voimaharjoitteluun.
Timantit ja Starat
Timantit ja Starat harjoittelevat yhdessä 3 kertaa viikossa, ma klo 15.30-17.30, ti klo 18-20.30, to klo 15.30-17.30. Ryhmään kuuluu yhteensä 15 vuosina 2006-2010 syntynyttä voimistelijaa. Ryhmää valmentaa Raisa Koppelomäki. Voimistelijat kilpailevat NTV Kilpalinjan luokissa B ja C. Kilpailullisena tavoitteena on kevätkaudella saavuttaa mahdollisimman monta hyvää sijoitusta 10 parhaan joukkoon.
Kevätkaudella osallistutaan mahdollisesti 2-3 kilpailuun sekä suoritetaan Hopea- ja Kultamerkkejä. Haasteita kilpailuihin osallistumiselle aiheuttavat samanaikaisesti järjestettävät TG-kilpailut. Siksi joudutaankin odottamaan kilpailukutsujen ilmestymistä ennen päätöstä osallistumisesta. Toinen haaste on pitkät kilpailumatkat, sillä lähialueilla ei sopivia kisoja järjestetä.
Valmennuksellisena tavoitteena on parantaa voimistelijoiden voimatasoa entisestään sekä uusien akrobaattisten liikkeiden opettelu, yhteisenä tavoitteena on itsensä ylittäminen joka treeneissä ja kaikkien kannustaminen.

TG Cesium
TG Cesium muodostuu 8 vuosina 2004-2006 syntyneestä voimistelijasta.
Joukkue harjoittelee 3 kertaa viikossa, ma klo 15.30-17.45, ke klo 16-18, to klo 19-20.30.
Joukkueen valmennuksesta vastaavat Raisa Koppelomäki ja Julia Elo.
TG Cesium osallistuu kevään aikana 2-3 TeamGym Cup-kisaan, Vierumäellä, Tampereella ja mahdollisesti Joensuussa. Joensuun kisaan lähdetään vain, mikäli kilpailemme TG Cupin sijoista 1.-5. kahden ensimmäisen osakilpailun jälkeen.
Vapaaohjelma on sama mitä syksyllä, AbbaMedley. Trampetilla ja volttiradalla pyrimme parantamaan suoritusvarmuutta ja -puhtautta.
Haastetta harjoitteluun ja kilpailemiseen aiheuttaa se, ettei kotisalillamme ole ainoatakaan virallista TG-telinettä. Tässä annamme kilpakumppaneillemme jo isosti tasoitusta. Team Gym toiminnan kasvaessa tavoitteena onkin hankkia vähitellen seuralle lajiin tarvittavia virallisia välineitä.


5. CHEERLEADING
Cheerleadingin vuosi 2019 alkaa haasteellisissa merkeissä. Poriin perustettiin loppuvuodesta 2018 uusi cheer-seura, johon siirtyi merkittävä osa valmentajia ja harrastajia. Liikuntaseura Porin Divine Spirit Cheerleaders jatkaa toimintaansa harraste- ja matalamman tason kilpajoukkueilla pyrkien kasvattamaan harrastajamäärää maltillisesti.
Harrastejoukkueina jatkavat mikroikäisten Digimons (14-13 synt.) ja uusi Damselflies (13-12 synt.). Mini-ikäisissä (12-08 synt.) on kaksi harrasteryhmää, toinen harjoittelee kerran ja toinen kaksi kertaa viikossa. Kaksi kertaa viikossa harrastavien tavoitteena on osallistua aluekilpailuihin. Mini-ikäisissä kilpailevat Delight-joukkue (Level 1) sekä Dragons-joukkue (Level 2). Delightin ja Dragonsin tavoitteena on osallistua 3-4 kilpailuun.
Juniori-ikäisissä jatkaa Dazzlingsin (07-03 synt.) sekä kilparyhmä Dynamites (07-03 synt.). Näiden lisäksi aloittaa sennu-joukkue Damage, joka on 03-syntyneille ja vanhemmille.

Harjoituspaikkana on oma cheer-halli, johon pyritään tekemään pientä siistimistä alkukaudesta. Cheerpuolen asioita hoitaa ja kehittää edelleen cheer-tiimi, jossa toimii johtokuntalaisia ja valmentajia.
Tavoitteena on ylläpitää laadukasta toimintaa ja vuosi alkaakin Ohjauksen perusteet -koulutuksella. Toinen Porissa pidettävä koulutus on Akro-taidot maaliskuussa. Näiden lisäksi on suunnitteilla pitää omia sisäisiä koulutuksia tuntisuunnitelman teosta. Myös joukkueiden jojoille suunnitellaan koulutusta.

Syksyllä marraskuussa seura järjestää ensimmäiset cheerleadingin aluekilpailut. Paikkana on Porin urheilutalo ja odotettavissa on noin 500 kilpailijaa. Kilpailujen sarjat selviävät kevään aikana.


6. JOUKKUEVOIMISTELU
Kevätkausi aloitetaan valmentajien “Mitä kuuluu”- keskusteluilla, joissa selvitetään valmentajien toiveita ja suunnitelmia. Tammikuussa järjestetään myös avoimia treenejä, joihin uudet voimistelijat ovat tervetulleita tutustumaan. Joukkuevoimisteluun voi aloittaa tutustumalla lajiin Nuppuvoimistelu- tai Voimistelukoulu- ryhmissä.

Kevätkauden 2019 joukkueet treenaavat syksyn 2018 kokoonpanoin. Syksyn 2019 joukkueet muodostetaan seuran valmentajaresurssit sekä voimistelijoiden ja heidän perheidensä tavoitteet mahdollisuuksien mukaan huomioiden. Yhteistyötä viritellään myös naapuriseuran Ulvilan Voimistelu ja Liikunnan kanssa.
Tavoitteena on jatkaa vanhimpien voimistelijoiden kouluttamista valmentajiksi ja tuomareiksi. Toukokuussa on suunnitteilla uusi lajin markkinointikampanja kouluilla.

Nuppuvoimistelu 4-5v.
Nuppuvoimistelun molemmat 4-5v:n ryhmät harjoittelevat keväällä 2019 kerran viikossa. Kauden tavoitteena on opetella perusliikuntataitoja sekä voimistelun alkeita leikinomaisesti. Esiintyminen kevätnäytöksessä on kauden huipennus.
Ohjaajina kevätkaudella 2019 Marja Koskinen, Jenny Helenius, Hanna-Maija Peurala, Anni Katajisto, Pinja Polvi ja Iida Kivikko

Nuppuvoimistelu 6-7v. “Breksia”
Vanhimpien Nuppuvoimistelijoiden ryhmä nimetään joukkuenimellä Breksia. Joukkuenimen lisäksi ryhmä tutustuu enemmän joukkuevoimisteluun lajina myös osallistumalla Huittisissa järjestettävään Stara-tapahtumaan maaliskuussa. Toinen esiintyminen on kevätnäytös Promenadissa. Ohjaajina kevätkaudella 2019 Marja Koskinen, Jenny Helenius, Hanna-Maija Peurala, Anni Katajisto, Pinja Polvi ja Iida Kivikko

Voimistelukoulu Opaali ja Jade
Joukkueet jatkavat harjoituksiaan kerran viikossa. Tavoitteena osallistua seuran kevätnäytökseen yhteisellä ohjelmalla. Ohjaajina kevätkaudella 2019 Kati Taipale, Eeva Sadova, Pinja Polvi, Hanna-Maija Peurala, Anni Katajisto ja Iida Kivikko

Sirine
Sirine harjoittelee kaksi kertaa viikossa. Joka toinen viikko on yhteinen balettitunti Siriumin kanssa. Joukkue osallistuu Stara-tapahtumiin sekä mahdollisesti 8-10v. kilpailuihin. Kauden päättää esiintyminen kevätnäytöksessä.
Valmentajina keväällä 2019 Isa Ilomäki, Maria Peltonen, Minna Karvonen ja Amanda Nenonen, baletissa Mari Rantanen.


Sirium
Sirium osallistuu Stara-tapahtumiin, 8-10 kilpailuihin sekä kevätnäytökseen. Tavoitteena on kehittyä lajitaidossa, liikkuvuudessa ja jalkatekniikassa. Lajiharjoitukset ovat kaksi kertaa viikossa ja kerran viikossa balettitunti/perustreenitunti.
Valmentajina keväällä 2019 Tilda Tuurala, Henna Mattila, Elli Harju ja Eeva Sadova, baletissa Mari Rantanen.

Zirkonium
Zirkonium harjoittelee keväällä 2019 neljä kertaa viikossa seitsemän tytön joukkueella. Kaksi viikkotreeniä on yhteisiä Mineral-joukkueen kanssa. Joukkue kilpailee 12-14v kilpasarjassa. Kilpailujen lisäksi Zirkonium esiintyy kevätnäytöksessä.
Päävalmentajina keväällä 2019 Inkeri Kerminen ja Johanna Mattila. Valmennustiimissä on mukana myös Aino Aavanen ja Olivia Myntti.

Mineral
Mineralit siirtyvät kilpailemaan 14-16 vuotiaiden kilpasarjaan keväällä 2019. Joukkue saa kevääksi kaksi vahvistusta vanhemmista voimistelijoista.
Päävalmentajana keväällä 2019 Sofianna Kiuru, valmennustiimissä mukana myös Pia Kiuru, Aino Aavanen ja Olivia Myntti.

Mimosa
Mimosa joukkue keskittyy tulevalla kaudella opiskeluun ja valmentamiseen. Suurin osa tytöistä valmentaa kaudella seuran muita joukkueita. Joukkueena Mimosa aikoo osallistua keväällä 2019 yhteen harrastesarjan kilpailuun sekä esiintyä seuran kevätnäytöksessä.


7. KILTA
Tammikuun kiltaillassa Viikkarin Valkamassa vietetään vanhojen vaatteiden iltaa.
Helmikuussa 15. pvä Suomalaisella klubilla vietetään tänä vuonna pyöreitä vuosia täyttävien syntymäpäiväjuhlia. Kilta tarjoaa lounaan sankarittarille, muut maksavat 34 €. Kilta tarjoaa kaikille onnittelumaljat.
Maaliskuussa 28. pvä Viikkarin Valkamassa on vuosikokous ja muuta ohjelmaa.
Toukokuussa vietetään ulkoilupäivää Kirjurinluodossa tietovisa-suunnistuksen parissa ja lopuksi juodaan kahvit.
Kesäkuussa 8. pvä on Raumalla Länsi-Suomen killan sisarpäivät.
Lokakuussa 2. pvä on kynttiläilta Viikkarin Valkamassa.
Marraskuussa pidetään pikkujoulut 27.11.

Kilta-aatteen perustajan Kaarina Karin toimintaperiaatteiden mukaista vuotta 2019.
Iloa, ystävyyttä, yhteisöllisyyttä ja perinteitä.