Seuran toimintasuunnitelma vuodelle 2021

1. YLEISTÄ

Seuran toiminta alkaa epävarmoissa merkeissä koko maailmaa koskevan koronapandemian vuoksi. Lasten ja nuorten harrastukset saavat jatkua alle 20 hengen kokoonpanolla, mutta aikuisten ryhmäliikunta järjestetään alkuvuodesta etänä tai ulkona pienryhmissä. Keväälle on suunniteltu normaalin viikkotoiminnan lisäksi myös cheerleadingin kilpailut, joukkuevoimistelun ja tanssin Stara sekä telinevoimistelun luokkakilpailut. Näiden kilpailujen järjestämisessä seurataan tautitilannetta ja viranomaisten ohjeita.

Seuran toimintakalenteri muutetaan kevät-, kesä- ja syyskaudeksi. Syksyn koko kauden jäsenkortti on voimassa syyskuusta toukokuuhun ja jatkossa kesäkausi järjestetään erillisenä ja lisämaksullisena. Tavoitteena on järjestää säännöllistä viikkotoimintaa aikuisille ja valmennusryhmille sekä leiripäiviä harrastajille.
Tulevana vuonna jatketaan seuran kehittämistä ja uudistetaan ohjaajien palkkajärjestelmää ja luodaan siihen ohjeistukset. Tavoitteena on myös päivittää seuran oppaita ja palkitsemisjärjestelmää. Ohjaajia ohjataan koulutuksiin ja sidotaan palkkaluokissa nouseminen kouluttautumiseen. Kaikilta lasten kanssa työskenteleviltä 15 vuotta täyttäneiltä ohjaajilta edellytetään rikostaustaotetta syksystä alkaen.

Pyritään uudistamaan kauden aloituspalaveria nuorten ohjaajien osalta. Rakennetaan aloituspäivästä koulutuspäivä, josta jo pidempäänkin mukana olleet saisivat uutta sisältöä omaan ohjaamiseen. Aiheiksi suunnitellaan Innostu ja innosta, Ohjauksen ABC, pienryhmät ohjausryhmien iän mukaan sekä lopuksi kokoonnutaan omien tiimien kanssa. Koulutuspäivä päättyisi EA-opetukseen. Uusille ohjaajille pidetään lisäksi perehdytyskoulutus.

Oman hallin suunnittelua jatketaan. Hallin suunnittelussa on mukana työryhmä, Suomen Voimisteluliiton ja Suomen Cheerleadingliiton edustajat sekä lisäksi erikseen mukaan kutsuttavia asiantuntijoita.

Seuran toimisto muuttaa ja jatkaa saman vuokranantajan tiloissa Pohjoisranta 11 E, mutta siirtyy kakkoskerrokseen. Näin asiakkaiden on helppo edelleen löytää toimisto samasta osoitteesta.

Vuoden teemaksi nousi “paluu tulevaisuuteen”. Tavoitteena on koota kaikki seuran jäsenet ja ohjaajat takaisin yhteen uusin ja monimuotoisin keinoin.


2. AIKUISTEN LIIKUNTA

Kevät aloitetaan maanantaina 1.2. syyslukukauden lukujärjestyksen mukaan Koronarajoitusten vuoksi tammikuussa ei vietetä ilmaista voimisteluviikkoa. Koronarajoitukset kestävät tammikuun lopulle, joten aikuisten kevään kausi alkaa poikkeusaikataululla ulkoliikunnan ja etätuntien merkeissä. Koronatilanteen vuoksi keväälle ei järjestetä workshopeja tai muuta spesiaalia. Tavoitteena on normalisoida aikuisliikunnan harrastaminen ja jatkaa aikuisten kevätkautta toukokuun loppuun asti.
Koululaisten loma-aikoihin (hiihto-, syys- ja joululoma) järjestetään aikuisten liikuntaa supistetulla lukujärjestyksellä.
Aikuisten ohjaajille suunnitellaan kevääksi ideapäivä, johon kutsutaan ulkopuolinen vetäjä pitämään muutama erilainen tunti, joista ohjaajat saavat ideoita omille tunneilleen. Harrastajien tuntivalikoimaan tulee uusi tunti, LavisPlus, lavista käsipainoilla.
Kesäksi luodaan oma aikataulu vuoden 2020 tapaan. Kesäkortti on mahdollista ostaa kesäkuun alusta elokuun loppuun tai kuukaudeksi kerrallaan ja kesää varten hankitaan erillinen jäsenkortti. Kesäjumppien hinta pidetään kohtuullisena. Alkukevään aikana kartoitetaan kesäjumpista kiinnostuneita aikuisten ohjaajia ja sekä saatavilla olevia salivuoroja.
Ohjaajien kanssa pidetään palaveri huhtikuun aikana koskien syksyn lukujärjestystä. Tavoitteena on saada mukaan uusia salikavereita ja tehdä tarvittavia salimuutoksia sekä tarkistetaan tuntien määrä.
Syksyllä kartoitetaan satakuntalaisten seurojen halukkuutta yhteiselle aikuisten liikunnan “jumppakiertueelle”. Tavoitteena on järjestää jumppatapahtumia keväällä 2022.

Aikuisten liikuntaa pyritään mainostamaan erilaisten kampanjoiden avulla syyskauden alussa kertamaksua ja kymppikorttia käyttäen. Käytetään näitä aktiivisemmin sisäänheittotuotteena tulla tutustumaan seuran tarjontaan. Seuran nettisivujen päivityksen yhteydessä tarkistetaan myös aikuisten liikunnan sivut.


3. LASTEN JA NUORTEN LIIKUNNAN TOIMIALA

Lasten ja nuorten harrasteliikunnan tavoitteena on tarjota eri ikäisille lapsille vauvoista aina teini-ikäisiin asti monipuolisia sisäliikuntatunteja eri puolilla kaupunkia. Kevät jatketaan syksyn 2020 tunneilla koronarajoitukset huomioiden. Lukujärjestyksessä on muutamia tunteja, joissa on vähäinen osanotto (MixTreeni, kepparit, DanceMix), mutta on kevät kuitenkin päätetty jatkaa ilman muutoksia. Ohjaajia kannustetaan hakeutumaan liiton koulutuksiin.

Syksyn suunnitelmia mietitään hyvissä ajoin keväällä. Huhti-toukokuussa tehdään lasten ja nuorten harrastajille kysely siitä, minkälaista toimintaa jäsenet kaipaavat. Samantapainen kysely teetetään myös ohjaajille.

Keväällä jatketaan erityislasten omaa ryhmää. Ajatuksena on kokoontua joka toinen sunnuntai seuran cheerhallilla. Paikalla on lajikerroittain lajiosaajia sekä mahdollisesti sosionomiopiskelijoita. Tavoitteena on aloittaa ryhmä viimeistään helmikuussa.

Koulujen lomaviikoilla, kuten hiihto- ja syysloma, tullaan seuran hallilla järjestämään teemapäiviä harrastajille. Kesäleireihin suunnitellaan monipuolinen valikoima lasten erilaisia harrastetunteja cheerleadingistä akroon ja liikkuvuustreeneistä peleihin ja leikkeihin. Leirit pidetään yhden ja kolmen päivän mittaisina. Leiriohjaajat valitaan huhtikuun lopulla.

Syyskauden suunnittelu aloitetaan mahdollisimman monen ohjaajien kanssa toukokuussa, jolloin mietitään yhdessä syksyn tuntivalikoimaa. Keväällä kartoitetaan ohjaajia, jotka pystyvät sitoutuman syksyyn jo keväällä. Tavoitteena on rakentaa lukujärjestys mahdollisimman valmiiksi ennen kesää. Tämän pohjalta tehdään myös seuran nettisivuille tarvittavat päivitykset.

Lanu-ohjaajille suunnitellaan seuran oma käytännön ideapäivää ennen kauden alkua, mahdollisesti elokuun loppuun. Koulutuksessa on tarkoitus käydä läpi uudet tuulahdukset peleistä ja leikeistä sekä opettaa voimistelupassien ja musiikin hyödyntämistä omilla tunneilla. Kouluttajana toimii Viliina Välimäki.

Kaikilla lasten harrasteryhmillä on mahdollisuus osallistua seuran kevätnäytökseen Promenadissa.

Lapsille ja nuorille järjestetään striimauksia sekä mahdollisuuksien mukaan ulkoliikuntaa, jos korona estää keväällä lasten ja nuorten normaalin harrastustoiminnan.

4. TELINEVOIMISTELU

Telinevoimistelu tarjoaa tälläkin kaudella harrastusmahdollisuuden mahdollisimman monelle eri-ikäiselle ja -tasoiselle voimistelijalle. Telinevoimistelun ryhmien jaon pohjana toimii Suomen Voimisteluliiton suoritusmerkkijärjestelmä. Kevät jatketaan 2020 syksyn lukujärjestyksen mukaan koronarajoituksia noudattaen. Urheilutalon telinetila on ahdas ja ei anna mahdollisuuksia isoihin muutoksiin. Urheilutalon remontti siirtyy eteenpäin, joten tiloihin ei ole tulossa muutoksia.

Merkkisuorituspäivät ovat vakiintuneet seuran käytännöksi. Koronan peruttua 2020 viimeisen merkkisuorituspäivän, järjestetään se ryhmien omilla harjoitusvuoroilla tammikuussa. Toukokuussa järjestetään koko seuran merkkisuorituspäivä ja kannustetaan kaikkien lajien harrastajia osallistumaan Stara-merkin suorittamiseen. Merkkisuorituspäivän aikana järjestetään valokuvaus, jotta saadaan päivitettyä uusia kuvia nettisivuille. Valmennusryhmien kevään ja syksyn kilpailuista ei koronan vuoksi ole vielä täyttä varmuutta.

Telinevoimistelun syksyn aikataulut tehdään ohjaajien yhteisessä palaverissa huhtikuun aikana, jotta se on valmis ennen ohjaajien aloituspalaveria. Syksyllä pyritään tekemään ryhmäjakoa hieman eri tavalla aikaisempaan verrattuna ja samaan aikaan harjoittelisi esim. 10 voimistelijan Stara-ryhmä kuin 10 voimistelijan Kupari-ryhmä. Ohjaajien toiveena on, että ryhmien koko pienenisi. Kaikille harrasteryhmien ohjaajille suunnitellaan seuran sisäistä koulutuspäivää, joka toteutetaan ennen syyskauden alkua.

Sekä telinevoimistelun että TeamGymin haasteena on uusien ohjaajien hankkiminen. Erityisen haasteellista on löytää sopivia valmentajia kilpaileville voimistelijoille sekä lajiin sopivia harjoitustiloja.

Helmet ja B-kilpaluokka
Helmet ja kilpaluokka B harjoittelevat yhdessä kaksi kertaa viikossa. Ryhmään kuuluu 2008-2013 syntyneitä voimistelijoita. Ryhmää valmentaa Kristiina Pirttilä.

C- ja D-kilpaluokka
CD-luokat harjoittelevat yhdessä kolme kertaa viikossa. Ryhmään kuuluu yhteensä kahdeksan vuosina 2005-2008 syntynyttä voimistelijaa. Ryhmää valmentaa Raisa Koppelomäki. Tämän ryhmän voimistelijat suorittavat Kultamerkkiä ja kilpailevat C- ja D-luokassa. Kilpa CD keskittyi kauden aikana erityisesti voimistelijoiden voiman hankintaan sekä liikepuhtauden parantamiseen. Kilpailullisena tavoitteena on saada mahdollisimman monta voimistelijaa nousemaan sarjoissa ylöspäin.

TeamGymissä kilpajoukkueen nimeksi tuli Cherine ja sen valmentajana toimii Raisa Koppelomäki. Chabitan jatkaa harrasteryhmänä ja sitä valmentavat Raisa Koppelomäki ja Jenna Juhola.


5. CHEERLEADING

Cheerleadingin tavoitteena on tarjota harrastus monelle porilaiselle lapselle ja nuorelle ja joukkueita on sekä harrastus- että kilpapuolella yhteensä kahdeksan. Joukkueita tarjotaan mikroikäisille (15-16 synt.), mini-ikäisille (09-14 synt.) ja junnu-ikäisille (06-09 synt.). Kilpailujärjestelmän muutos astuu voimaan syksyllä, jonka myötä joukkueiden ikäjaot muuttuvat. Kilparyhmät jatkavat samoina, mutta ikärajat muuttavat joukkueen kokoonpanoja. Ryhmän kooksi sovittiin 28 harrastajaa.

Mini-ikäisten kilpajoukkueet ovat: Junnuikäisten kilpajoukkueet ovat:
Diamonds L1 Start 2010-2014 synt. Dazzlings L1-2 2006-2009 synt.
Delight L1 Spirit 2009-2012 synt. Dragonflies L3 2006-2009 synt.
Dragons L2 Super 2009-2010 synt.
Harrasteryhminä jatkavat minit Dust 2010-2014 synt. ja mikrot Damselflies 2015-2016 synt.
Valmentajatiimi jatkaa samana muutamaa muutosta lukuunottamatta. Uutena valmentaja mukaan liittyi Maija Kyyrö ja Susanna Stenfors ja Ronja Kalli lopettivat. Valmentajille järjestetään oma venyttelykoulutus ja halukkaat saavat osallistua liiton koulutuksiin.

Kilparyhmien urheilijoille järjestetään lisätreenejä keskiviikkoisin hallilla. Kerran kuukaudessa on venyttelytreenit nousijoille ja kerran kuukaudessa lihaskunto ja kehonhallinta pohjille (kaksi eri ryhmää, jottei ryhmäkoko nouse suureksi).

Avoin treenipäivä järjestetään huhtikuun lopussa ja tapahtuma on avoin kaikille harrastajille. Lisäksi suunnitellaan akropäiviä harrastajille eri tasojen mukaan.
Taso 1: arabialainen, käsiseisonta ja kärrynpyörä sekä siltakaato.
Taso 2: flikki ja arabiflikki
Taso 3: voltti
Hiihtolomaviikolla ja kesällä järjestetään hallilla leiripäiviä, joihin voi osallistua kaikki halukkaat.

Kilpajoukkueet leireilevät kevään aikana ja Spine Performancen leirille 19.-21.2. osallistuvat Dragonflies, Dragons ja Delight. Dazzlings ja Diamonds järjestävät leirit omien valmentajien toimesta.

Kilpajoukkueet osallistuvat vuoden aikana Suomen Cheerleadingliiton kilpailuihin ja seura järjestää Läntisen alueen Start-kilpailut 10.-11.4. Kilpailujen ajankohtaa jouduttiin siirtämään helmikuulta ja uusi päivä on vielä avoin. Kaikki joukkueet osallistuvat seuran kevätnäytökseen Promenadisalissa 16.5.

Syyskuulle järjestetään kenkäsovituspäivä, kenkämallit tilataan Sportirosta ja Cheerpisteeltä. Joukkueiden yhteiseksi joukkuepaitatilauspaikaksi sovittiin Cheerpiste.

DSC Finlandin sometilien hoitovastuun ottaa Dragonsien valmentajat ja yritetään aktivoida muitakin valmentajia sometukseen. Cheertiimiin kuuluvat Sari Ilvonen, Jenniina Ojamäki ja Anette Isoviita. Kauden aloituspalaveri pidetään tammikuussa ja heinäkuussa ja lisäksi valmentajien kanssa tavataan valkkutreffeillä noin kuukauden välein. Vuoden painopisteinä on venyvyyden lisääminen, nostoasentojen yhtenäistäminen ja oikean tekniikan painottaminen.


6. JOUKKUEVOIMISTELU

Tammikuussa pidetään vastuuvalmentajien kanssa toiminnansuunnitteluilta, jossa selvitetään valmentajien toiveita ja joukkueiden suunnitelmia. Valmentajien tekemään yhteistyöhön panostetaan ja hyvää me henkeä vaalitaan. Kiinnitetään myös huomiota apuvalmentajien rooliin ja heidän kehittymiseensä valmentajina.
Tammikuussa järjestetään avoimet treenit, joihin uudet voimistelijat ovat tervetulleita tutustumaan. Joukkuevoimistelun voi aloittaa myös tutustumalla lajiin Nuppuvoimistelu- tai Voimistelukoulu-ryhmissä.
Kevätkauden joukkueet treenaavat suurin piirtein syksyn 2020 kokoonpanoin. Ennen kisakautta maaliskuussa ja lokakuussa pidetään omien joukkueiden kesken “katselmus” eli yhteiset kenraalit. Katselmuksessa aloittelevat arvit voivat harjoitella palautteen antoa. Maaliskuussa seura järjestää Voimisteluliiton Länsi-Suomen alueen Stara-tapahtuman, jonne ainakin Elidea, Breksia ja Sirine osallistuvat. Myös joukkuevoimistelijoiden perheitä kannustetaan tapahtuman talkoisiin.
Syksyn 2021 joukkueet muodostetaan seuran valmentajaresurssit sekä voimistelijoiden ja heidän perheidensä tavoitteet mahdollisuuksien mukaan huomioiden.
Joukkueiden yhteistreenejä pidetään mahdollisuuksien mukaan, etenkin kesäkautena.
Lajia markkinoidaan mm. kesäleirien avulla.
Joukkuevoimistelusta on lajiedustus koko seuran hallityöryhmässä, jossa suunnitellaan oman hallin hankkimista.

Nuppuvoimistelu 4-5-v.
Nuppuvoimistelun molemmat 4-5-vuotiaiden ryhmät harjoittelevat keväällä kerran viikossa. Kauden tavoitteena on opetella leikin keinoin perusliikuntataitoja sekä voimistelun alkeita leikinomaisesti. Esiintyminen kevätnäytöksessä on kauden huipennus. Ohjaajina kevätkaudella Marja Koskinen, Amanda Nenonen sekä apuohjaajia Sirium-joukkueesta.

Nuppuvoimistelu 6-7-v.
Ryhmässä harjoitellaan perusvoimistelutaitoja ja ohjelmaa. Ryhmä esiintyy maaliskuussa järjestettävässä Stara-tapahtumassa. Molemmat ryhmät esiintyvät kevätnäytöksessä Promenadissa. Ohjaajina kevätkaudella Zirkonium-tytöt Fanny Kirkanen, Venla Rantahalme, Neela Areva, Veera Lehtinen, Kerttu Koskinen, Viivi Lamminen ja Iiris Järvinen Marja Koskisen ohjaamina.

Harrastejoukkue Opaali
Ryhmä harjoittelee kerran viikossa. Tavoitteena osallistua seuran kevätnäytökseen voimisteluohjelmalla. Ohjaajina kevätkaudella Fanny Kirkanen, Venla Rantahalme, Neela Areva, Veera Lehtinen, Kerttu Koskinen, Viivi Lamminen ja Iiris järvinen.

Elidea
Elidea harjoittelee kerran viikossa. Joukkue osallistuu ensimmäistä kertaa Porin Stara-tapahtumaan ja esiintyy lisäksi kevätnäytöksessä. Joukkue suorittaa Stara-merkin. Kauden tavoitteisiin kuuluvat lajitaidon sekä liikkuvuuden kehittäminen. Joukkuetta valmentavat Tilda Tuurala, Pinja Polvi, Anni Katajisto ja Isabel Smith.

Breksia
Breksia harjoittelee kaksi kertaa viikossa. Joukkue osallistuu Stara-tapahtumiin. Joukkue osallistuu Porin Stara-tapahtumaan sekä kevätnäytökseen. Kauden tavoitteena lajitaitojen parantaminen.
Joukkuetta valmentaa Juuli Vilppola, Iida Kivikko sekä Hanna-Maija Peurala.

Sirine
Sirine harjoittelee kolme kertaa viikossa. Joukkue osallistuu 8-10-vuotiaiden sarjan kisoihin sekä Stara-tapahtumiin. Kauden päättää esiintyminen kevätnäytöksessä. Kauden tavoitteena on lajitaitojen parantaminen sekä ilmaisutaidon parantuminen.
Valmentajina keväällä Juuli Vilppola ja Isa Ilomäki sekä Iida Kivikko ja Hanna-Maija Peurala.

Sirium
Sirium nousee uuteen, 12-14-vuotiaiden sarjaan. He osallistuvat kilpailuihin sekä kevätnäytökseen. He ovat mukana liiton rinkileireillä. Kauden tavoitteena on kehittyä voimistelijana, niin lajitekniikassa kuin liikkuvuudessakin. Lajiharjoitukset ovat kaksi kertaa viikossa ja kerran viikossa perustreenitunti. Sirium tytöt toimivat vuorotellen Nuppuvoimisteluryhmän apuohjaajina. Joukkueen valmentajana toimii Tilda Tuurala ja perjantaisin apuohjaajina Mineral-voimistelijoita.

Zirkonium
Zirkonium harjoittelee keväällä viisi kertaa viikossa kahdeksan tytön joukkueella. Yksi viikkotreeni on yhteinen Mineral-joukkueen kanssa, ja yksi treeneistä toteutetaan etätreeninä. Joukkue kilpailee 14–16-vuotiaiden kilpasarjassa. Kilpailujen lisäksi Zirkonium esiintyy seuran kevätnäytöksessä. Kilpasarjan rinkileiri on Kisakalliossa.
Päävalmentajina keväällä Inkeri Kerminen, Linnea Österlund ja Johanna Mattila koreografina. Valmennustiimissä on mukana myös Viola Messo.

Mineral
Mineralit kilpailevat yli 16-vuotiaiden kilpasarjassa keväällä. Joukkue kilpailee viiden voimistelijan voimin. Joukkue osallistuu rinkileireille sekä päättää kautensa Hämeenlinnan mestaruuskilpailuihin.
Päävalmentajana keväällä Juuli Vilppola.


7. KILTA

Toukokuussa juhlitaan Uskollisuuden Killan 70-vuotista taivalta Kirjurinluodossa.
Osallistutaan Ulvilan Voimistelu ja Liikunnan kiltatreffeille.

Syyskuussa järjestetään kiltalaisten yhteiset syntymäpäiväjuhlat.

Lokakuussa vietetään perinteistä kynttiläiltaa.

Marraskuussa vietetään kiltalaisten pikkujoulua.
Marraskuussa järjestetään valtakunnalliset kiltapäivät.