Galleria

Joukkuevoimistelun sanasto

AGG    

Joukkuevoimistelun englanninkielisen nimityksen lyhenne (Aesthetic Group Gymnastics)

ARVI   

Stara-tapahtuman arvioitsija, vastaava kuin kilpailusarjoissa olevat tuomarit

AV       

Yksi kilpailuohjelman pisteytettävistä osa-alueista: ohjelman sommittelun taiteellinen arvo (Artistic value), josta voi kilpailuissa saada pisteitä (kilpailusarjasta riippuen) joko väliltä 0-4p. tai 0-5p.

CC       

Challenge Cup eli junioreiden maailmancupin osakilpailut

EXE     

yksi kilpailuohjelman pisteytettävistä osa-alueista: ohjelman suorituksen arvo (Execution) josta voi kilpailuissa saada pisteitä 0-10p.

Harrastesarja 

Voimisteluliiton kilpailujärjestelmän harrastetaso on perustettu huippuvoimistelun SM-sarjan sekä kovatasoisen kilpasarjan oheen joukkueille, jotka harjoittelevat vähemmän ja kevyemmin kuin lajin huiput kahdella muulla kilpailujärjestelmän sarjatasolla. Harrastesarjan kilpailuja järjestetään 12-14v, 14-16v sekä yli 16v sarjoissa

Juniorisarja

14-16 vuotiaiden SM- tai kilpasarja

JV

Joukkuevoimistelun virallinen lyhenne Suomessa, myös muilla voimistelulajeilla on omat lyhenteensä (RV,MTV,NTV,TG, AKRO, KA, TANVO)

Kategoria

8-10v, 10-12v ja 12-14v harraste- ja kilpasarjoissa käytössä ovat pistekategoriat 1-10

Kategoriatulos

Tietyllä pistemäärällä joukkue sijoittuu tiettyyn kategoriaan, joka toimii samalla joukkueen kisatuloksena (tarkkoja pisteitä ei julkaista esim. 8-10v sarjassa ollenkaan, 10-12v ja 12-14v kilpasarjoissa pisteet julkaistaan kategorioihin 1 ja 2 sijoittuneiden osalta)

Kilpailukausi

Kotimaan kilpailukausi alkaa syksyisin yleensä lokakuun lopussa ja kestää joulukuun alkuun. keväisin kilpailukausi alkaa Suomessa helmi-maaliskuussa ja jatkuu touko-kesäkuuhun.

Kilpasarja

Suomessa toiseksi korkein sarjataso, jolla järjestetään kilpailuja 12-14v,14-16v, 16-20v sekä yli 16/yli 18v kilpatasoissa

KV-kilpailut

Kansainväliset kilpailut (esim.Challenge Cupin (CC) ja World Cupin (WC) osakilpailut)

Lasten sarjat

Alle 14v lasten kilpailusarjat (8-10v, 10-12v, 12-14v harraste, 12-14v kilpa, 12-14v SM)

Maajoukkue

Suomea MM-kisoissa edustavat joukkueet, juniorisarjalaisilla (14-16v) on oma juniorimaajoukkueensa

Pisteet

Joukkuevoimistelun kilpailusarjoissa maksimipisteet ovat 20,0 p. Kustakin osa-alueesta (TV,AV, EXE) voi saada tietyn määrän pisteitä, lopputuloksen ratkaisevat osa-alueiden yhteispisteet.

Sarjataso

Voimisteluliiton kilpailujärjestelmässä on kolme sarjatasoa: harrastesarja- kilpasarja- SM- sarja

SM-sarja

Korkein Suomessa kisattava sarjataso, jossa järjestetään 14-16 vuotiaiden (juniorit) sekä yli 16-vuotiaiden (naiset) kilpailusarjat.

Tuomaristo

Kisoja tuomaroidaan pääosin 12 - henkisellä tuomaristolla, jonka tuomaristolla, jonka tuomareista kolmasosa arvioi ohjelman suoritusta (EXE) ja kaksi kolmasosaa ohjelman sommittelua (AV ja TV).

TV

Yksi kilpailuohjelman pisteytettävistä osa-alueista: ohjelman sommittelun tekninen arvo(Technical Value), josta voi kilpailuissa saada pisteitä (kilpailusarjasta riippuen)joko väliltä 0-5 p. tai 0-6 p.

Vaikeusosa

Ohjelman vaikeusosat eli ns.taito-osat ovat pakollisia elementtejä kilpailuohjelmissa, eri ikä- ja sarjatasoilla vaaditut vaikeusosat ovat erilaisia keskenään

Vapaaohjelma

Keväisin kisaohjelmat ovat ns. vapaaohjelmia eli ne suoritetaan ilman välinettä ( yli 14v. SM-sarjoissa vapaaohjelmalla voidaan kisata myös syksyisin)

 

Välinekilpailu

Syksyisin lasten sarjoissa sekä kaikkien ikäryhmien kilpa- ja harrastesarjoissa kisataan välineohjelmilla

WC

World Cup eli yli 16 vuotiaiden maailmancupin osakilpailut

Rinkileiri

Voimisteluliiton valmennusrinkien leirit, joita järjestetään valituille joukkueille kauden aikana. Leirit järjestetään urheiluopistoilla ympäri Suomea. Leirien kesto vaihtelee 2-4 päivän väillä.

Stara-tapahtuma

Alle 13 vuotiaille lapsille suunnattu voimistelutapahtuma, jossa kaikki esiintyjät palkitaan samanlaisin mitalein.

Valmennusrinki

Voimisteluliiton valmennusringit tietyn ikäisille ja tasoisille voimistelijoille (esim.aluevalmennusrinki 10-14v., ikäkausirinki 10-14v., juniorimaajoukkuerinki 14-16v., maajoukkuerinki yli 14v., jne..)

Apuvalmentaja

Valmentaja, joka on mukana joukkueen harjoituksissa, mutta ei ole vastuussa harjoittelun suunnittelusta.

Jojo

Joukkueenjohtaja(t) toimivat yhteyshenkilöinä joukkueen vanhempien ja valmentajien välillä. Jojot nimetään jokaiselle kilpailevalle joukkueelle kauden alussa.

Valmentaja

Jokainen valmentaja vastaa joukkueensa harjoittelun tavoitteellisesta suunnittelusta, toteutuksesta sekä arvioinnista yhdessä vastuuvalmentajan ja joukkueen/ikälauokan muiden valmentajien kanssa.

Vastuuvalmentaja

Joukkueen vastuuhenkilö, useimmiten myös joukkueen ensisijainen yhteyshenkil, vastaa viimekädessä joukkueensa harjoittelun suunnitelmallisuudesta ja tavoitteellisuudesta.

 

 

 

 

 

 

 

Galleria